علت گزگز شدن کف پا و درمان آن
احساس سوزش یا گزگز کف پا
حس سوزش در پا در افراد مختلف ممکن است بر حسب شرایط، متناوب یا دائمی باشد و میزان آن نیز از معمولی تا شدید متغیر می باشد. ممکن است پای شما حس گرما، مور مور شدن، تیر کشیدن یا بی حسی را داشته باشد. این درد و سوزش معمولا در هنگام شب بیشتر است. درمان احساس سوزش و درد در پا بستگی به دلیل بروز این شرایط دارد و نمی توان همه بیماران را با یک پروسه درمانی خاص درمان کرد.
سوزن سوزن شدن یا مورمور شدن دست ها یا پاها، یکی از مشکلات شایع و آزاردهنده است. سوزن سوزن شدن کف پا که ممکن است به صورت ملایم یا شدید در افراد مختلف مشاهده شود علل متفاوتی می تواند داشته باشد، از خستگی ساده گرفته تا موارد جدی تری مانند آسیب دیدن اعصاب یا ناهنجاری های ستون فقرات و مشکلات گردش خون. در اصطلاح به این حالت پارستزی گفته می شود که شامل احساس گرما، قرمز شدن، ورم، درد، سوزن سوزن شدن یا مور مور شدن است. برخی افراد تصور می کنند که علت سوزن سوزن شدن کف پا، بالا بودن چربی خون است، در صورتیکه چنین نیست؛ سوزن سوزن شدن کف پا می توانند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله: اضافه وزن، فعالیت زیاد، مشکلات خونی، مصرف الکل، گیر افتادن عصب، کمبود ویتامین B، نقرس، تومور عصبی، نوروپاتی محیطی، دیابت، قرار گرفتن در معرض مواد سمی یا شیمیایی، ضربه خوردن و درماتیت تماسی.
بیماری هایی که باعث گز گز کف پا میشوند؟
🔶 دیابت و نوروپاتی دیابتی
دیابت و یکی از عوارض مرتبط با آن که با نام «نوروپاتی دیابتی» شناخته می شود، از علل رایج گزگز مداوم در پاها می باشد.
🔶 ام اس (MS)
مولتیپل اسکلروز یا ام اس (MS) یک بیماری سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) است که در آن، سیستم ایمنی بدن به پوشش محافظ فیبرهای عصبی (میلین) حمله کرده و باعث ایجاد مشکلات ارتباطی بین مغز و بقیه ی قسمت های بدن می شود. در نهایت، این بیماری می تواند باعث آسیب دائمی یا از بین رفتن اعصاب شود. سوزن سوزن شدن یا بی حسی نواحی مختلف بدن مثل صورت، دست ها و پاها از علائم رایج ام اس می باشند.
🔶 کم کاری تیروئید
دراین بیماری غده تیروئید هورمون کافی تولید نمیکند. اگرچه این امر غیرمعمول است ولی عدم درمان کم کاری شدید تیروئید میتواند باعث آسیب به اعصاب و بی حسی و سوزن سوزن شدن دست و پا شود.
🔶 ارتیروملالژیا
ارتیروملالژیا یک بیماری بسیار نادر است که با قرمزی، داغی و درد در ناحیه پا همراه بوده و دلیل آن نیز در اکثر مواقع ناشناخته است. شدت این بیماری بسته به شرایط خاص فرد متغیر می باشد.
🔶 کبد و سوزش کف پا
پزشکان دریافته اند که مشکلات کبدی می تواند به صورت سوزش کف پا و ساق پا بروز پیدا کند. کارکردن کبد به صورت نامنظم و غیر صحیح، اخلاط کبد و چربی کبد همگی می توانند به سوزش کف پا منجر شوند که برای رفع این سوزش باید در صدد درمان مشکلات کبدی بر آمد. هرچند ناراحتی های معده هم در این مشکل مؤثر است.
🔶 سندرم تونل تارسال (TTS)
سندروم تونل تارسال یک بیماری ناشی از فشار یا کشش مداوم روی عصب تیبیال می باشد. تونل تارسال یک مسیر باریک از جنس استخوان و بافت نرم است که در داخل مچ پا قرار دارد. افراد مبتلا به سندرم تونل تارسال (TTS) علائمی مانند درد و گزگز مچ پا، پاشنه یا انگشتان پا را تجربه می کنند.
🔶 نارسایی کلیه
از بیماری هایی که می تواند سبب گزگز انگشتان پای شما شود نارسایی کلیه است. نارسایی کلیه ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، اما رایج ترین علت این مشکل دیابت و فشار خون بالا می باشد.
🔶 سکته مغزی
گزگز دست وپا میتواند نشانه سکته مغزی باشد.
🔶 بیماری شارکو ماری توث (CMT)
بیماری شارکو ماری توث یا CMT گروهی از اختلالات وراثتی است که سبب آسیب های عصبی محیطی و بروز گزگز، بی حسی یا احساس سوزش در دست ها و پاها میشود.
🔶 بیماری های خود ایمنی
بیماری های خود ایمنی زمانی رخ می دهند که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به خود بدن حمله می کند. تعدادی از بیماری های خود ایمنی می توانند منجر به گزگز انگشتان پا شوند.
🔶 عفونت ها
عفونت ناشی از ، بیماری لایم ،زونا ، هپاتیت B و C ، بیماری هانسن ،HIV، سبب التهاب اعصاب و در نتیجه، گزگز انگشتان پا می شوند.
🔶 اختلال مصرف الکل و نوروپاتی الکلی
مصرف بیش از حد الکل به صورت منظم می تواند باعث بیماری نوروپاتی الکلی شود. مبتلایان به نوروپاتی الکلی، اعصاب محیطی شان به دلیل استفاده ی بیش از حد الکل آسیب دیده است. وظیفه ی اعصاب محیطی، انتقال سیگنال ها بین بدن، نخاع و مغز است. افراد مبتلا به نوروپاتی الکلی ممکن است در برخی از اندام های خود، احساس درد و گزگز کنند. گزگز اندام ها می تواند به مدت چند ماه تا چند سال ادامه یابد.
🔶 بارداری
رشد جنین درون رحم می تواند به اعصاب پا فشار وارد کرده و باعث ایجاد حس سوزن سوزن شدن یا گزگز انگشتان پا گردد.
🔶 کمبود ویتامین علت گز گز کف پا
کمبود ویتامینهای E ,B1 ,B6 ,B12 یا نیاسین نیز باعث گزگز دست و پا میشود. این ویتامینها برای عملکرد اعصاب ضروری هستند. کمبود ویتامین B12 منجر به نوروپاتی محیطی میشود.
🔶 مصرف برخی داروها
مصرف برخی از داروها می تواند سبب گزگز پا شود. رایج ترین داروهایی که عوارض جانبی این چنینی ایجاد می کنند عبارتند از: داروهای درمان سرطان (شیمی درمانی) و داروهایی که برای درمان HIV (ایدز) تجویز می شوند.
🔶 تحت فشار قرار گرفتن اعصاب
در برخی موارد علت گزگز انگشتان پای شما فشرده شدن عصب های پشت یا کمر می باشد. این عصب ها ممکن است به دلیل عواملی مانند آسیب دیدگی یا تورم تحت فشار قرار بگیرند.
🔶 قرار گرفتن در معرض سموم
قرار گرفتن در معرض برخی از مواد شیمیایی و سموم ( سرب - آرسنیک - جیوه - تالیوم - حشره کش های آلی - برخی از داروهای گیاهی - ضد یخ -چسب -الکل) می تواند باعث گزگز پاها شود.
🔶 هایپرونتیلاسیون
زمانی که تنفس بیش از حد سریع و عمیق باشد مشکلی به نام هایپرونتیلاسیون رخ می دهد. در این نوع تنفس، بدن شما دی اکسید کربن زیادی دفع کرده و موجب به هم خوردن تعادل ترکیبات خون می گردد. علائم هایپرونتیلاسون شامل احساس گیجی، تنگی نفس و اضطراب می شود.
کاهش سطح دی اکسید کربن همچنین می تواند باعث گزگز پاها یا دستان شود.
🔶 علل ناشناخته ی گزگز انگشتان پا
گاهی اوقات ممکن است بدون هیچ دلیل مشخصی احساس گزگز یا سوزن سوزن شدن پاها را تجربه کنید. این امر با اصطلاح پزشکی «گزگز ایدیوپاتیک» شناخته می شود. گزگز ایدیوپاتیک بیشتر در افراد بالای ۶۰ سال مشاهده می شود.
🔶 پارگی دیسک
اگر چه پارگی دیسک اختلال ستون فقرات است، اغلب منجر به گزگز پا، درد، خواب رفتن پا یا ضعف در پاها می شود. وقتی دیسک که بین مهره های ستون فقرات قرار دارد فشار داده شود، بر عصب هایی که از ستون فقرات شروع شده و تا قسمت های دیگر بدن امتداد دارند، اثر می گذارد. وقتی سیگنال هایی که برای این عصب ها فرستاده می شود کاهش پیدا می کنند، بی حسی، مور مور پا یا گزگز پا بوجود می آید.
درمان بی حسی پا
درمان بی حسی پا به علت بوجود آورنده علائم بستگی دارد. روش درمانی که برای خواب رفتن پای شما مورد استفاده قرار می گیرد به تشخیص پزشک در مورد علت گزگز و سوزن سوزن شدن پا بستگی دارد. روش های درمانی مخصوص این مشکل از استراحت تا دارو و عمل جراحی متغیر است. پزشکان معمولا برای علائمی از قبیل گز گز پا و ضعف رفتن پا و … داروهای ضد التهابی یا مسکن را تجویز می کنند. با این حال، بهترین روش برای درمان گزگز دست و پا پیدا کردن علت و ترمیم بافت است روش های درمانی رایج برای درمان بی حسی و گزگز پا از قرار زیر است:
🟠 ترمیم عضله، استخوان یا ستون فقرات
🟠 مواد غذایی مناسب
🟠 کنترل بیماری های خود ایمنی
روش های درمانی کایروپراکتیک راهکاری مناسب برای درمان هر نوع بیماری عصبی می باشند.
از دیگر روشهای درمان گزگز، سوزش و خواب رفتگی دست و پا میتوان به ماساژ درمانی، طب سوزنی، تریگر پوینت تراپی و درمان دستی اشاره نمود.
برای درمان بی حسی پا چند روش درمانی خانگی وجود دارد:
کشش و ماساژ: کشش و ماساژ دادن در هنگام خواب رفتن پا به منظور افزایش جریان خون به ناحیه و رفع فشار از عصب در صورت امکان صورت می گیرد.این کار وقتی بیشترین کارایی را دارد که به محض شروع بی حسی و گزگز پا آن را انجام دهید بطور مثال در صورتی که نشسته اید و تایپ می کنید، بلند شوید و قدم بزنید.
کمپرس گرم: کمپرس گرم به افزایش تامین خون در ناحیه بی حس شده کمک می کند. در صورتی که سوزن سوزن شدن پا شدت پیدا کرد، کمپرس گرم را بردارید و برای کاهش التهاب از کمپرس یخ استفاده کنید.
تامین ویتامین های مورد نیاز: ویتامین های B و E قابل حل در آب به جلوگیری از بی حسی پا ناشی از کمبود ویتامین کمک می کنند. اگر دچار خواب رفتن پا یا سوزن سوزن شدن پا می شوید ماهی، سبزیجات سبز برگ دار و آجیل های زیادی را در رژیم غذایی خود قرار دهید.همچنین می توانید مکمل های ویتامین بازاری را مورد استفاده قرار دهید.
سایر درمان های محافظه کارانه عبارتند از:
🟧 فیزیوتراپی
🟧 تمرینات کششی برای شل شدن تاندون ها و رباط ها
🟧 توپ پای خود را ماساژ دهید
🟧 تمریناتی برای تقویت مچ پا و انگشتان پا
🟧 پای خود را استراحت دهید
🟧 استفاده از یخ در مناطق دردناک
🟧 زمان مراجعه به پزشک
در بسیاری از مواقع هنگامی که بی حسی یا گزگز دست ها و پاها ایجاد می شود، نیاز به ملاقات با پزشک وجود دارد. برای مثال در صورت مشاهده علائم زیر بلافاصله با پزشک ملاقات کنید:
🟣 ایجاد ضعف یا فلج در یک طرف بدن بدون علت مشخص.
🟣 گنگ شدن صحبت های شما در هنگام بیان کردن کلمات.
🟣 ایجاد تغییر ناگهانی در وضعیت بینایی.
🟣 بی حسی به دنبال یک آسیب وارد شده به کمر یا گردن که بطور خاص با از دست دادن هوشیاری همراه بوده باشد.
🟣 از دست دادن امکان کنترل ادرار و مدفوع.
🟣 شرایط بی حسی که با گذشت چند دقیقه بر طرف نشود یا در زمان راه رفتن تشدید گردد.
🟣 ایجاد حالت گیجی، اسپاسم، یا رعشه در بدن.
جهت رزرو ساعت و روز خدمات در این مجموعه با شماره های تلفن : 44010470 - 021 همراه : 09376230845 تماس حاصل نمایید یا از قسمت رزرو انلاین وقت خود را رزرو نمایید تا پذیرای حضور شما عزیزان باشیم.
گزگز، مورمور، سوزش، سوزن سوزن شدن و خواب رفتن پا
علت سوزش کف پا چیست؟ سوزن سوزن شدن کف پا اغلب بیماران را تحریک به برسی و درمان از نظر بیماری های مختلف طبی می کند و اغلب ابتدا بیمارانی که احساس سوزن سوزن ...
گاهی سوزن سوزن شدن کف پا می تواند به دلیل اختلالات کف پا، مانند صافی کف پا یا درگیری نقاط ماشه ای به دلیل ایستادن های طولانی مدت، ایجاد شود.
مورمور، سوزش، بیحسی،خواب رفتن و سوزنسوزن شدن دست و پا
اگر احساس سوزن سوزن شدن در هر دو دست (و نه فقط یکی)اتفاق میافتد ممکن است به دلیل کمبود ویتامین باشد. ویتامین E، B1، B6، B12 و نیاسین برای عملکرد سالم عصب ...
سوزن سوزن شدن دست و پا
سوزن شدن در دست یا پا می تواند در اثر عوامل یا شرایط مختلفی ایجاد شود. به طور کلی فشار، تروما یا آسیب دیدن اعصاب می تواند باعث بروز سوزن سوزن شدن شود. بسیاری از ...
17 دلیل گزگز دست و پا که باید به آنها توجه کنید
بسیاری از دلایل گزگز یا سوزن سوزن شدن دست و پا، به نوروپاتی محیطی (بیماری اعصاب محیطی) مرتبط است. این مشکل نوعی آسیب عصبی ست که منجر به گزگز و بیحسی دست و ...
۱۶ علت سوزش کف پا
درد و سوزش کف پا علت های مختلفی دارد. ... یکی از اولین علائم CMT ایجاد سوزش کف پا است و معمولا بیماران حس دردناکی نظیر فرو شدن سوزن در پا و دست های خود ...
بررسی علل سوزن سوزن شدن دست و پا