اختلال کشیدن مو (تریکوتیلومانیا)
اختلال کشیدن مو (تریکوتیلومانیا (TTM) )
کندن وسواسی مو، به طوري که از نظر ديگران کاملا مشهود و محسوس باشد، بيماري “تريکوتيلومانيا” نام دارد. بیماری تریکوتیلومانیا یا وسواس کندن مو نوعی اختلال ریزش مو است که بیشتر بیماران تریکوتیلومانیا موهای ناحیه سر خود را میکشند، برخی هم علاقه به کندن موهای مژه، ابرو، ریش و سبیل خود دارند. مو به دور انگشت پیچانده می شود و کشیده شده و مالش داده می شود تا بیرون بیاید یا بشکند.این بیماری میتواند قابل کنترل و یا غیرقابل کنترل باشد، حتی گاهی بیماری فرد بهقدری پیشرفت میکند که او تمایل دارد موهای کنده شده را بخورد. این اختلال تریکوفاژیا (Trichophagia) نام دارد و موجب آسیبهای جدی به دستگاه گوارش میشود.
انواع اختلال کندن مو
برای افرادی با بیماری تریکوتیلومانیا، کندن مو می تواند دو حالت داشته باشد:
متمرکز باشد
بعضی افراد عمدا موهای خود را می کنند تا احساس تنش یا ناراحتی شان کم شود. همچنین برخی افراد زمانی را صرف پیدا کردن موی مناسب برای کندن می کنند یا موی کنده شده را می خورند.
خودکار
برخی افراد بدون اینکه بدانند، موهای خود را می کنند مانند زمانی که خسته هستند، کتاب می خوانند یا تلویزیون می بینند.
برخی افراد بسته به موقعیت یا حالت روحی خود می توانند به هر دو حالت کندن مو متمرکز و خودکار مبتلا باشند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر متوجه شدید که فرزندتان موهای خود را می کند به پزشک مراجعه کنید. اگر فرزندتان عادت به خوردن مو دارد حتما باید به پزشک مراجعه کنید. این می تواند باعث ایجاد گلوله های مو در معده و بیماری های جدی شود.
مهمترین نشانهها و علائم بیماری تریکوتیلومانیا را میتوان در موارد زیر دید:
- کندن مکرر مو بهویژه موی سر، مژه و ابرو و یا دیگر نقاط بدن. این نشانه زمانی که به طور تکرارپذیر و مداوم دیده میشود، نگرانکننده است و خبر از یک مشکل روانشناختی در فرد میدهد.
- احساس مداوم فشار و تنش عصبی که پیش از کندن مو انجام میشود.
- ایجاد احساس خوشایند و رضایتبخش پس از انجام این عمل و کندن موها. در واقع فرد بعد از انجام این کار یک احساس آرامش درونی در مقابل استرس و فشار خود میکند.
- بازی کردن با مویی که کنده شده و یا مالیدن و کشیدن آن به صورت و لبها. یعنی فرد با موی کنده شده خود مشغول میشود و تمام حواس خود را به آن معطوف میکند.
- کاهش قابل توجه میزان و حجم موهای سر، مژه و ابرو که به صورت کاملا مشخص دیده میشود.
- تصمیم چندباره برای ترک مو کندن و عدم موفقیت در آن.
- اقدام به کندن پوست دست، جویدن ناخن گاز گرفتن لبها در برخی افراد مبتلا به وسواس کندن مو.
- مخفی کردن کندن مو از دیگر و تلاش برای انجام این کار در تنهایی.
داروهای رایج مورد مصرف برای درمان این بیماری:
- فلوکسیتین
- فلاووکسامین
- لیتیوم کربنات
- سرترالین
- پاروکستین
روش هایی که خود شخص در منزل می تواند برای بهبود این اختلال انجام دهد نظیر:
- فشار دادن توپ استرس یا چیزی شبیه آن
- با مشت خود یک توپ درست کند و ماهیچه های آن بازو را سفت کند.
- استفاده از اسباب بازی های بی قراری (fidget toy)
- پوشیدن کلاه تنگ
- دوش گرفتن به منظور کاهش استرس و اضطراب
- ورزش کردن
- کشیدن نفس عمیق تا زمانی که در فرد تمایل به کندن مو از بین برود.
- کوتاه نگه داشتن موها
بهطورکلی عواملی که خطر بروز اختلال کندن مو را در افراد افزایش میدهند، شامل موارد زیر هستند:
سن : همانطور که گفته شد علائم اولیه تریکوتیلومانیا معمولاً در اوایل نوجوانی بین سنین ۱۰ تا ۱۳ سالگی پدیدار میشود. این نشانهها گاهی ممکن است در دوران بزرگسالی به شکل دائمی یا هنگام اضطراب خود را نشان دهد.
سایر بیماریهای روانی : بیماران مبتلا به تریکوتیلومانیا گاهی به بیماریهای روانی دیگری نظیر ناخن جویدن، لب کندن، اضطراب، افسردگی یا اختلال وسواسی جبری نیز مبتلا هستند که این خود عاملی برای تشدید بیماری در فرد محسوب میشود.
استرس : استرسهای شدید مثل مشکلات خانواده، مشکلات اجتماعی، تنهایی، مورد بدرفتاری قرارگرفتن یا مرگ نزدیکان و… همگی عواملی برای بروز بیماری تریکوتیلومانیا محسوب میشوند.
سابقه ژنتیکی : ابتلا به تریکوتیلومانیا در بعضی افراد نتیجه سابقه ژنتیکی در بستگان درجه یک است. بهعبارتدیگر چنانچه والدین یا خواهران و برادران بیمار به این اختلال مبتلا باشند، این موضوع در ابتلای فرد نیز تأثیرگذار است.
آسیبهای روحی مربوط به دوران کودکی : بر اساس تحقیقات و ادعاهای سازمان ملی بیماریهای نادر آمریکا افرادی که در کودکی دچار آسیبهای اجتماعی و عاطفی شدهاند، بیشتر در معرض ابتلا به تریکوتیلومانیا هستند.
عوارض تریکوتیلومانیا یا اختلال کشیدن مو
آسیب به پوست و مو: کشیدن مداوم می تواند جای زخم را روی پوست سر بگذارد و رشد مو را در درازمدت تحت تاثیر قرار دهد.
گلوله های مو: اینها دسته های مات و بزرگی از مو به نام (تریکوبزوآر Trichobezoar) هستند که در دستگاه گوارش تشکیل می شوند. با گذشت زمان، آنها می توانند باعث کاهش وزن، استفراغ، انسداد روده و حتی مرگ شود.
جهت رزرو ساعت و روز خدمات در این مجموعه با شماره های تلفن : 44010470 - 021 همراه : 09376230845 تماس حاصل نمایید یا از قسمت رزرو انلاین وقت خود را رزرو نمایید تا پذیرای حضور شما عزیزان باشیم.
تریکوتیلومانیا :آیا عادت دارید که موهای خود را می کشید و این کار موجب شده است که ریزش مو داشته باشید ؟ نگران نباشید .می توان این اختلال را به سادگی درمان ...
ترک عادت کشیدن و کندن مو! (تریکوتیلومانیا)
این افراد ممکن است موهای سر خود و یا مکان های دیگر، مانند ابرو و یا مژه های خود را بکشند و حتی بکنند. تریکوتیلومانیا یک اختلال کنترل تکانه است(یک اختلال است که ...
تریکوتیلومانیا چیست؟ علت و درمان اختلال کشیدن مو در کودکان
تریکوتیلومانیا چیست؟ علت و درمان اختلال کشیدن مو در کودکان؟ چرا کودک من هنگام استرس موهای خود را می کند؟ اگر کودک شما در هنکام استرس یا عصبی ...
اختلال کندن مو
اختلال مو کندن تریکوتیلومانیا نیز نامیده میشود که واژهای یونانی است. تریکو (مو)، تیل (کشیدن)، مانیا (دیوانگی، جنون). تریکوتیلومانیا بیشتر با دیگر اختلالات ...
تریکوتایلومانیا (اختلال کشیدن مو)
علائم و نشانه های تریکوتیلومانیا اغلب شامل موارد زیر است: کشیدن مداوم موها، به طور معمول از پوست سر ، ابروها یا مژه ها ، اما گاهی اوقات از سایر نواحی بدن ، و ...
تریکوتیلومانیا یا وسواس کندن مو چیست؟ نشانهها، علل و روشهای ...
تریکوتیلومانیا یا اختلال کندن مو یکی از انواع اختلالات روانی رایجی است که در ... آسیب به پوست و مو: کشیدن و کندن مداوم موها ممکن است در درازمدت موجب ایجاد ...
اختلال کندن مو، دلایل و درمان آن
اختلال کندن مو که با نام تریکوتیلومانیا هم شناخته میشود، نوعی ... بازی کردن با مویی که کنده شده و یا مالیدن و کشیدن آن به صورت و لبها.
اختلال کندن مو یا تریکوتیلومانیا
کشیدن و کندن موها رابا نام اختلال موکنی «trichotillomania» هم میشناسند اقدامی بیمارگونه برای کندن مکرر موی خود اسـت. کسانی کـه چنین اعتیادی ...
تریکوتیلومانیا یا اختلال کندن مو چیست و چطور درمان می شود؟
کشیدن و کندن موها، به طور مداوم، از پوست سر، ابرو یا مژه ها، گاهی اوقات در سایر نواحی بدن. ممکن است این نواحی ثابت نباشند و با گذشت زمان تغییر ...
کندن مو، اختلالی که جدی گرفته نمی شود
از کشیدن موهای سرش چنان لذتی می برد که متعجب می شوی، روانشناسان این حرکت را نوعی اختلا می دانند، اختلال کشیدن موی سر